Lemsteraken V/VA Klasse

Nieuws archief

SI en NOR ONK VA (6-8 september)

Geplaatst op 28 augustus, 2019

Beste Aakzeilers,

Hierbij definitieve versies van de NOR en SI van ons Open Nederlands Kampioenschap [ONK] op 6 t/m 8 september. Zoals afgesproken tijdens de voorjaar ALV is nu een verwijzing naar de statuten opgenomen (zie regels 1.4 NOR en 1.3 SI) .
Het goede nieuws is dat er voldoende schepen (zie onder aan bericht) én opvarenden zijn om als Klassenorganisatie in samenwerking met het KNWV, en gesteund door onze Hoofdsponsor Workumer Jachtservice, straks op zondag de officiële Nederlands Kampioen 2019 te kunnen huldigen.
Het slechte nieuws is dat er nog maar 2 dagen (nml. tot 30 augustus) zijn om je alsnog formeel in te schrijven om dit gezellige evenement niet te missen, dus wees er nog snel bij !!
Groet en tot over 2 weken in Medemblik,
Namens het voltallige bestuur,
Rien
Inschrijvingen/toezeggingen (per 28 augustus, in willekeurige volgorde):
 • Fleanende Ingel
 • Danielle
 • Jager
 • Grote Jager
 • Papegaai
 • Groote Beer
 • Maasvogel
 • Kaatje
 • HI 3
 • IJsvogel
Programma:
Donderdag
 • – registratie in regatta centrum (20-21 uur)

Vrijdag

 • – palaver voor regatta centrum
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van 3 korte wedstrijden
 • – verzamelen in oude haven voor Brakeboer voor kade borrel
Zaterdag
 • – palaver voor Brakeboer
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van 2 middellange wedstrijden
 • – kade borrel bij Regatta centrum en aansluitend diner MED Trattoria aan lang gedekte tafels
Zondag
 • – palaver voor regatta centrum
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van lange baan (rondom Vogeleiland)
 • – prijsuitreiking achterzijde regatta centrum

Formulieren

SI NK V VA 2019 def

NoR NK V VA 2019 def

Inschrijvingsformulier ONK V:VA 2019

Inschrijving ONK V/VA (vr. 6-8 sep, Medemblik)

Geplaatst op 2 augustus, 2019

Het ONK 2019 is afwisselend in oude Haven en Regatta Center. Vrijdag en zaterdag verschillende korte en middellange banen en op zondag wordt weer een uitdagend ‘rondje Vogeleiland’ uitgezet. Dit jaar scheepsdiner bij MED Trattoria in Regatta Center. Inschrijven en betalen voor 30 augustus.
Let op: havengelden dienen apart afgerekend te worden met Regatta Center en Oude Haven
Programma:
Donderdag
 • – registratie in regatta centrum (20-21 uur)

Vrijdag

 • – palaver voor regatta centrum
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van 3 korte wedstrijden
 • – verzamelen in oude haven voor Brakeboer voor kade borrel
Zaterdag
 • – palaver voor Brakeboer
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van 2 middellange wedstrijden
 • – kade borrel bij Regatta centrum en aansluitend diner MED Trattoria aan lang gedekte tafels
Zondag
 • – palaver voor regatta centrum
 • – 10:25 eerste waarschuwingssein van lange baan (rondom Vogeleiland)
 • – prijsuitreiking achterzijde regatta centrum
NoR NK V VA Aken 2019 def
Inschrijvingsformulier ONK V:VA 2019

Inschrijving Hylper Hurdsilery geopend

Geplaatst op 26 juli, 2019

Dirk Blom Lemsteraken organiseert het jaarlijkse zeilfestijn in Hindeloopen op 21 en 22 september, met op de vrijdagavond een gezellige aanbreng BBQ (american style). Zaterdagavond feest in ‘De Foeke’ !

Zie bijlage voor meer info en inschrijvingsformulier (voor 7 september inschrijven & geld overmaken):

uitnodiging hylper hurdsilerij sept 2019

RACE inschrijving Hylper Hurdsilery 2019

Zomeroproep: inschrijven voor Flevo, 24Uurs en ONK

Geplaatst op 24 juli, 2019

Beste VA-zeilers,

Terwijl ik in de ongetwijfeld mooiste zomerweek van Nederland met Alies een weekje langs de meren fiets in ‘het land van de Skûtsjes’, dwalen mijn gedachten toch vanzelf naar de stoere Lemsteraken al bonkend op de ruwe ‘Zuiderzee’ …
Maar dan is het wel het aller mooiste en gezelligste als we met een grote vloot aan de start en bij de walactiviteiten verschijnen. Vandaar namens het bestuur deze zomeroproep om uw schip in te schrijven voor de komende drie wedstrijden:
– FlevoRace (16-18 aug) vanuit Enkhuizen
Om het wier in Markermeer te ontwijken dit jaar vanuit de Buyshaven op het IJsselmeer. Op vrijdag langebaan en in het weekend verschillende korte.
Op dit moment: Weerga- Danielle- Maasvogel- Kaatje- IJsvogel
24 Uurs Race (23/24 aug) op IJsselmeer
Hoeft geen verdere toelichting … na de ‘barre’ tocht altijd weer gezellig in Medemblik op zaterdag avond
Inschrijvingen: Flaenende Ingel- Papegaai- Danielle- UQ32- Kaatje
ONK VA Klasse (vr. 6-8 sep) vanuit Medemblik
Afwisselend in oude Haven en Regatta Center. Vrijdag en zaterdag verschillende korte en middellange banen en op zondag wordt weer een uitdagend ‘rondje Vogeleiland’ uitgezet. Dit jaar scheepsdiner bij MED Trattoria in Regatta Center.
Inschrijving is nog niet geopend, maar trommel alvast je bemanning bij elkaar om mee te strijden voor de titel en/of de gezelligheid te verhogen.
Nou, ik ga weer fietsen en hoop jullie op het water te zien!
Rien, namens VA Bestuur

Verslag Markervuur 2019, vanuit kuip IJsvogel

Geplaatst op 24 juni, 2019

Vrijdagavond is het al gezellig bij de KNRZV Muiden. Een 10-tal aken heeft zich ingeschreven voor de Markervuur race  2019 en in hetzelfde weekeinde is Muiden gastheer en organisator van de Optimisten Combi’s. Dan weet je het wel, parkeren op P1 / P2 en een tax op de parkeerplaatsen van de KNRZV.

Zaterdagochtend prachtig weer en heerlijk opstaan. Palaver waarbij de wedstrijdorganisatie kordaat de banen aanpast op de weersverwachting en zo alles inzet om een mooie long distance naar Volendam uit te leggen. Complimenten voor een wedstrijd comité dat zich dusdanig inzet voor de zeilers ! Rond 10.00 is iedereen op weg naar de startlijn boven Pampus. Er staat een mooie zomerse bries die ook zorgt voor de nodige verkoeling. De kleding trend waargenomen is korte broek, polo, pet en zonnebril, alles afgetopt met factor 20+. De eerste start valt netjes op de aangekondigde tijden, zij het dat wij zelf met inzeilen iets t ever van de startlijn  verwijderd waren in ons enthousiasme met nieuwe voorzeilen. De aanloop in de 5 minuten was weer een mooie opstapeling en strijd met de aken die steeds krapper starten en in het schot vallen. Danielle, Grote Jager, De Jager, Maasvogel gingen mooi vanaf de lijn en pin weg, daar waar een windshift voor anderen de lijn en pin in de laatste minuten moeilijk haalbaar maakten. De stuurboord slag was dus opeens de goeie klap. Wij konden die met de IJsvogel pakken achterlangs en toot onze grote vreugde konden we ons halverwege het eerste kruisrak melden bij de kopgroep na en paar goede klappen  op de shifts. Achterlangs bij de Grote Jager, De Jager en even voor de Maasvogel. Dat is complete nieuw voor ons en een hele fijne bevestiging dat alle investering in team en schip er een keer uit komen.

Na de eerste boei en een mooi kruisrak Zijn de Danielle, De Jager en de Grote Jager mooi weg. Wij hangen er lekker achter samen met de ons zusterschip de Maasvogel. Daarachter heeft de Kaatje al hele goede zaken gedaan met een sterk kruisrak en zitten de UQ32, Brut, Weerga en Brandende Liefde ook volop in de strijd.
We weten wat er vervolgens in een long distance staat te gebeuren. De vloot splitst en rekt zich uit op TVF. Speed-varen en de focus vast houden in het mooie zeilweer is dan de onderscheidende factor. Gezien het feit dat wij een verrekijker nodig hadden om de kopgroep te bewonderen, maar daarentegen de Kaatje nog zonder bril op visual hadden kondigde al een bijzonder einde aan.
Je praat soms over een “kamelenrace” als je ver uit elkaar ligt en in je eigen plek je eigen race tegen de klok vaart. Hebben wij Max Verstappen ook wel eens over gehoord….  Maar wat een geweldige zeildag! Wat een strijd ook! Wij hebben heerlijk 1 op 1 gestreden met de Maasvogel. Voorin zaten ook vier schepen op elkaars steven. Uiteindelijk was de Danielle het beste weg gevolgd door De Jager en dan de Maasvogel. De grote winnaar daarachter was de Kaatje die in meer dan 4 uur zeilen de TVF vol uit het schip heeft gehaald en een mooie vierder plek pakte net voor de Grote Jager. Zes voor ons, maar wij waren daar super blij mee omdat we eindelijk mee konden met onze TVF.

What happens in Volendam, Stays in Volendam. Alle goede voornemens ten spijt, je weet eigenlijk al dat je naar de “Daik” gaat dat het nooit loopt zoals je gedacht had… Haring en Korenwijn, prima combinatie in prima gezelschap! Muziekje er bij, zonnetje, wat kan er mis gaan. Niks toch! Even wat eten, bij de IJsvogel staat de traditie van het Wadwaai-Diner en gingen er weer 3 heerlijke gangen doorheen me een wijntje en de traditionele Irish Coffee toe. Dan nog even een muziek-quiz op de UQ 32 aangezien die enerzijds de kuipruimte heeft, anderzijds de gezellige gastheren/vrouwen en ook de juiste wattage in installatie en koelkast om zoiets briljant te kunnen invullen. Prima avond in prima gezelschap en daarna, sommigen op de wenkbrauwen, over zwaarden, klampen, gangboorden weer naar huis.

Zondag ochtend zette het comité de ingezette lijn door en kwam wederom met een keurig aangepaste banenkaart op de weersvoorspelling. Iedereen was weer fris en fruitig en de koperen ploert had zich ook al weer gemeld samen met een 8-10kts briesje. Allemaal ordelijk de haven uit en op naar het startgebied. De eerste start werd op de laatste twee minuten dit keer weggeblazen vanwege een dikke windshift. Prima call van de wedstrijdleiding! Start twee na verleggen van de lijn waren de grote concurrenten bij het schip op de millimeter mooi weg – De Jager, Danielle en Grote Jager als wij het goed gezien hebben. The Heat is On ! Wie gaat de Markervuur winnen. Leuk eerste kruisrak, wat deels de grote slagen over stuurboord had en een paar hoogteklapjes bakboord.  De Jager komt daar als beste uit met de Grote Jager en Danielle in een innige omarming. Wij hebben het genot weer te mogen aansluiten samen met de Maasvogel en ook de Weerga ! Die een mooi eerste rak gevaren heeft. De Kaatje zit er dan ook strak op samen met Brut, UQ32 en Brandende Liefde. Halfwinders op en gaan op speed! Waarschijnlijk vanwege de zonnestand varen een paar schepen een gunstigere zon hoek en verliezen wat meters, wij zijn zelf weer in het goede gezelschap van de Maasvogel en bewonderen haar mooie lijnen van achter. Doel nummer 1 – laat de Maasvogel die van ons ook eens zien. Dat lukt later in de race, terwijl  De Jager zich onttrokken heeft aan de vloot en als een kogel er vandoor is. De Danielle en de Grote Jager zien we noch wat in de omhelzing. Achter ons is een gat ontstaan wat met de TVF’s op een long distance na twee rakken te verwachten is. Het weer is echter wederom briljant en nu met een 12-13 kts is het geweldig zeilen! Wij weten ons zelf in goed gezelschap van de Maasvogel, vechten om de tijd te vullen een paar robbertjes uit en moeten de Maasvogel op de lijn nog net voor laten nadat zij weer een mooi melkmeisje hadden uitgeboomd. De Jager was inmiddels al binnen gevolgd door de Grote Jager en Danielle.

Overall de winst naar De Jager met een 2 en 1. Danielle met 1 en 3 op twee en jawel, de Maasvogel met 3 en 2 een derde plek. De gezelligheid op het terras van de KNRZV was als vanouds. Aangevuld en opgevolgd door de volgende generaties jonge zeilers/zeilsters vanuit de Combi Optimisten. Geweldig om de jeugd zo te zien en hun plezier in het zeilen!

Kortom – ideaal weer om wedstrijd te zeilen met lopende windjes en lekkere zon! Prima gezelschap en sfeer, mooie rivaliteit! Compliment voor de organisatie en hopelijk voor alle VA’s die helaas verhinderd waren een gedachte om de volgende races ook gezellig mee te doen!

Sportieve groet en tot de volgende !

De IJsvogel

 

1. ZA                   3 (2-1)

2. Danielle        4 (1-3)

3. Maasvogel    5 (3-2)

4. Grote Jager  9 (5-4)

5. Kaatje            10 (4-6)

6. IJsvogel        11 (6-5)

7. Weerga          14 (7-7)

8. UQ32             17 (9-8)

9. Brut                17 (8-9)

10. Brandende Liefde   20 (10-10)

Verslag HT race 2019

Geplaatst op 20 mei, 2019

Uitslag: HT Race 2019

In de aankondiging van de Race stond dat er een special walprogramma in Harlingen zou zijn met live muziek en attracties en inderdaad in de Noorderhaven was het een levendig tableau. 11 schepen in de VA klasse verschenen aan de start in gunstige maar uitdagende zeilcondities. Beide dagen werd voor de wind Oost-Noordoost kracht 4 gestart  met een forse stroom mee. Om dan met de halfwinder op mooi op tijd door de startlijn te gaan is tamelijk “nerve breaking”. De start op de eerste dag leverde danook  een waar spektakel op  met loevende schepen over stuurboord en een enkel schip die daar over bakboord door heen wilde. Maar knap gevaren door de schippers want ondanks de geringe afstanden tussen de schepen deed zich geen enkel incident voor.  De Kaatje en de Maasvogel kwamen gunstig uit de start en waren als eerste bij de Pollendam, evenals de UQ 32 en de IJsvogel. Tot de cardinaal ton in het Stortemelk was het varen zonder overstag manoeuvres. De kunst was om zo veel mogelijk de gebieden met de minste stroom op te zoeken. Vervolgens was het best lastig om met gorgelende stroom de boei goed te ronden. De Maasvogel verloor hier vele meters. Daarna was het scherp aan de wind met stroom tegen naar de finish.  De favorieten ZA 1 en de Danielle waren wat minder gunstig, om niet te zeggen vrij slecht, uit de start gekomen  en waren begonnen aan een fantastische inhaal race. Bij de finish was de ZA1 als eerste gevolgd door de Danielle. Op rating werd de Danielle eerste. Overigens er was enige verwarring rond de winnaar die 5 liter whisky mocht komen ophalen. De Commissaris van de Koning overhandigde bij de prijsuitreiking op de sleepboot HOLLAND de prijs aan de ZA 1 als snelste boot (line honours) maar de traditie is eigenlijk dat de winnaar op rating tot winnaar wordt uitgeroepen. Maar goed de gever bepaalt natuurlijk.

Inderdaad de CvK was er bij met het statenjacht Friso. Onze zeilcommissaris Walter van Berkum had op de klipper met gastheer Victron een ontvangst voor de klasse geregeld. Bijzonder was het optreden van de schipper van de IJsvogel, Sander den Hartog, die met zijn saxofoon een mooie en gezellige sfeer creëerde. Ik zou zeggen een betere ambiance in de Haven van Terschelling na een pittige zeilrace is bijna niet mogelijk.

Op de tweede dag bleek er iets minder wind te zijn maar nog steeds waren er prima zeilcondities. Opnieuw een voor-de-windse start die iets minder chaotisch verliep dan de vorige dag. De Maasvogel kwam als eerste bij de ton en gaf de voorsprong niet meer uit handen. In de Blauwe Slenk werd het nog even heel spannend want het was zaak zo hoog mogelijk te blijven sturen om de verre groene ton te halen. Miste je de groene ton dan was een hoogte slag onvermijdelijk en dat kost uiteraard vele minuten. Je moet in zo’n situatie wel een beetje geluk hebben want de schepen van de andere klassen kunnen behoorlijk in de weg varen. Zo waren oude bekenden van ons Bertin Sterk en Bennie Postma zo vriendelijk om bij een hoogte klap mooi boven de VA kopgroep te gaan varen en voor de nodige vuile wind te zorgen. Daar had vooral de ZA 1 last van en moest dus een hoogte klap maken.

Om het geheel compleet te maken draaide de wind verder door naar het zuidoosten en lag de Pollendam pal in de wind. Dat was kruisen geblazen in opperste concentratie. Indachtig wat wij aan boord een “Houtzagertje” noemen (zouden we nu ook een Danielle-tje kunnen noemen) bleven  we goed vrij van de Pollendam en gingen we niet te ver door tussen de gele boeitjes.  De wind werd echter minder en de stroom kwam nog behoorlijk door. Dat noopte enkele schippers om de race voor gezien te houden.

Op de Maasvogel hadden we Dirk Blom als gast aan boord onder de voorwaarde dat hij zich nergens mee mocht bemoeien. Dat lukte uiteraard niet. Maar onze stuurman was en bleef Laurens en Dirk zorgde dat de jongens en meisjes goed met de trim bezig bleven. Wij vonden het heel leuk om na al die jaren Dirk aan boord te hebben want zeilen kan hij als de beste. Al met al een top zeilpartijtje met als eindwinnaar de Maasvogel.

Erik Pluimers schipper Maasvogel

Inschrijving VA Klasse Evenement geopend!

Geplaatst op 10 mei, 2019

Beste Sportievelingen,
Ons eigen VA Klasse Evenement is op 8/9 juni, wederom in de pittoreske Oude Haven achter de witte brug bij de Dromedaris van Enkhuizen. Het belooft weer een gezellig weekend te worden, dus schrijft u allen met grote getallen in !!
Beide dagen zullen we 3 wedstrijden varen, waarbij op zaterdag de laatste wedstrijd de traditionele Voorgift is waardoor de rollen omgedraaid zijn: de langzamere Aken starten het eerst en moeten de route en zeilvoering uitzoeken én de snelle Aken dienen de achtervolging in te zetten en vrije wind zoeken. Zie bijgesloten Aankondiging voor meer details.
Het walprogramma kent dit jaar twee lokaties: op de kade bij ons aller vertrouwde ‘Ankertje’ zullen de inschrijving & palavers zijn en de borrel, prijsuitreiking en heerlijke Zeilersdiner is dit jaar in de overdekte ‘Brouwerij de Werf’ (aan de andere kant van het water, schuin tegenover ’t Ankertje).
Hieronder treft u het inschrijfformulier. Tevens kan hierop direct aanmelding voor het zeilersdiner en sponsoring van borrel & happen doorgegeven worden.
Het formulier dient gemaild te worden naar waltervanberkum@home.nl
Met vriendelijke groet en tot op het water,
Rien, namens het voltallige bestuur
NB. De documenten zijn ook via onze site te downloaden bij wedstrijden/VA KlassenEvenement
Aankondiging VVA Lemsteraken klassenevenement 2019 v1
Inschrijfformulier Va-klassenevenement 2019
Wedstrijdbepalingen klassenevenement Enkhuizen VVA2019 v1.0

Vroegboekkorting Deltaweekend (28-30 juni, Colijnsplaat)

Geplaatst op 29 april, 2019

Dit jaar is het Deltaweekend (28-30 juni, opvolger van de legendarische Delta Week) voor het eerst toegevoegd aan de wedstrijdkalender. Enkele aken hebben al interesse getoond om samen over de Noordzee naar Colijnsplaat te varen.
Let op: er geldt een vroegboekkorting van 10% indien je vóór 1 mei inschrijft. Dus wees er snel bij !!
Groet, Rien

Inschrijvingen nieuwe zeilseizoen geopend !

Geplaatst op 24 april, 2019

Beste Sportievelingen,

Het voorjaar is inmiddels volledig losgebarsten; heerlijk zonnig weer, de bladeren groeien weer aan de bomen en de bloesem bloeit. Dan wordt het nu de hoogste tijd om elkaar weer op het water te treffen voor de sportieve strijd en de gezelligheid op de kade erna.

Voor de eerste twee wedstrijden hebben de volgende Aken zich al ingeschreven (lijstje per 28 april):
 • Y-Toren Race (4/5 mei): UQ32- Maasvogel- IJsvogel- Papegaai- Fleanende Ingel- Kaatje- ZA 1- Grote Jager- Brut
 • HT Race (16/17 mei): UQ32- Maasvogel- IJsvogel- Papegaai- HL 3- SN 1- Danielle- GR 4- Kaatje- Fleanende Ingel- ZA 1
Na deze twee openingswedstrijden volgen al snel Lemmer Ahoy (30 mei/1 juni) en ons eigen VA Evenement (8/9 juni) in de karakteristieke havenkom van Enkhuizen met de altijd gezellige scheepsmaaltijd.
Maar we missen nog veel bekende Aken, dus bij deze een oproep om je snel in te schrijven want “Hoe meer Aken, hoe meer competitie en hoe meer plezier !!”
Met scheepse groet,
Rien van der Post, secretaris

 

Uitnodiging voor de ALV op 20 maart 2019

Geplaatst op 27 februari, 2019

Geachte Leden, Beste Aak Zeilers,

Bijgaand treft u de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering & op 20 maart 2019, aan boord van de Magnifique III liggende aan de Veemkade 330 te Amsterdam. Binnen rijden via Withoeden Veem.

De lezing “Wedstrijdreglement” door Geert Geelkerken (deskundige Watersportverbond) wordt doorgeschoven naar een tijdstip dat er meer bemanningsleden bij aanwezig kunnen zijn.

Programma van deze avond:
• vanaf 18.00 uur ontvangst met borrel
• 19:00 uur voedzame wintersoep met brood
19:30 uur ALV (bijlagen zitten bij de email uitnodiging)
• afsluitende borrel
Het verblijf aan boord en het eten wordt u aangeboden door Walter van Berkum en het Magnifique III-team.

Vriendelijke verzoek uw komst voor de wintersoep en/of ALV voor maandag 18 maart op te geven aan Rien van der Post (rien@vanderpost.net)

We vertrouwen op een grote opkomst,
Rien van der Post