Lemsteraken V/VA Klasse

Nieuws archief

Friesche Hoekrace 6 en 7 oktober a.s.

Geplaatst op 27 september, 2018

De laatste wedstrijd van het zeilseizoen is in zicht: in het weekend van 6/7 oktober zeilen we wedstrijden in de baat van lemmer.

Het zou erg leuk zijn als we met een groot aantal schepen het seizoen kunnen afsluiten te meer omdat de Hylper Hurdsilerij afgelast werd. Ook de oude haven van Lemmer leent zich voor een aangename ambiance juist als het er lekker vol ligt met schepen.

Dus mee doen deze keer!

Reeds aangemeld voor de VA klasse: Danielle – ZA 1 -Maasvogel – Groote Beer – Kaatje – BU99 –

 

Hylper Hurdsilery 2018 afgelast

Geplaatst op 19 september, 2018

Na veelvuldig overleg is er besloten om de Hylper Hurdsilerij ’18 voor komend weekend af te gelasten. Belangrijkste reden is de veiligheid van deelnemers en schepen.
Er zijn al individuele afmeldingen en er zijn er meerdere die ernstig twijfelen. Voor vrijdag windkracht 6 a 7 bft met in het waddengebied uitschieters tot 8 bft, dat weerhoudt deelnemers om naar Hylpen te komen.
Zondag stormachtig, hele grote kans dat er niet gevaren wordt. Tevens verhindert het deelnemers om weer (heelhuids) thuis te komen.
Zaterdag in de ochtend zou er mogelijk gestart kunnen worden, maar het is waarschijnlijker dat het zaterdag ook niet gaat lukken. Als ik kijk naar vandaag, met een voorspelling voor vanmiddag van 17 tot 24 knopen wind, blijkt dat de windmeter nu al 30 knopen aantikt. Gemeten op het IJsselmeer voor de kust van Hylpen.

Kortom, er is in breed overleg, unaniem, besloten om af te lassen. Zeer spijtig voor alle deelnemers.
Ik zal zorgdragen voor de correcte financiële afhandeling richting de inschrijvers.
Mochten er vragen zijn, bel of mail gerust.

Groet,  Dirk Blom

Uitslag ONK 2018

Geplaatst op 18 september, 2018

1e prijs en nationaal kampioen – Groote Beer met team Tim van Rootselaar

2e prijs – Danielle met team Wim van Rootselaar

3e prijs – Maasvogel met team Erik Pluimers

Volledige uitslagen – Uitslag ONK 2018

Deelnemers ONK 2018

Geplaatst op 2 september, 2018

HI 3 – IJsvogel – MC III – Kaatje – Danielle – Papegaai – Fleanende Ingel

De Grote Jager – De Zilveren Zwaan – De Groote Beer – Maasvogel – ZA 1 De Jager

In totaal 12 deelnemers

Open Nationale Kampioenschappen 2018

Geplaatst op

Geachte Leden, Beste Zeilers,

Bijgaand treft u de aankondiging en uitnodiging voor het ONK 2018.
Op 7,8 en 9 september wordt er op het water gestreden voor de Nationale titel.

Gelijk vorig jaar zal er geen controle van de schepen plaatsvinden voorafgaande aan het ONK. De steekproef controles, zoals in 2017 tijdens de wedstrijddagen uitgevoerd, zijn goed bevallen en dit model zal ook dit jaar worden toegepast.
Het walprogramma zal wederom goed voor elkaar zijn. Uitgebreide vrijdagavond borrel als vanouds met uitreiking van de “Better Let As Net” prijs en zaterdagavond diner bij Brakeboer. De deelname aan dit diner kan tegen de gereduceerde prijs van €12,50 p.p., dit mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Workumer Jachthaven.

Voorafgaande aan het ONK hebben we nog twee mooie wedstrijden in het vooruitzicht, komend weekend de Flevo Race vanuit de Muiden en snel daarna op 24/25 augustus de 24 uurs race vanuit Medemblik.
Wij wensen alle deelnemers veel succes bij de komende wedstrijden en zien uw inschrijving voor het ONK 2018 graag tegemoet.

Met sportieve zeilgroet,
Adriaan Kok
Voorzitter

Aankondiging – SI – ONK2018

Inschrijving – Uitnodiging en inschrijving ONK 2018

Uitslag 24 uurs race 2018

Geplaatst op

1e prijs – Danielle met team Wim van Rootselaar

2e prijs – Marie Charlotte III met team N.N.

3e prijs – Groote Beer met team Tim van Rootselaar

Volledige uitslag – 24 uursrace 2018

Uitslag FLevorace 2018

Geplaatst op

1e prijs –  Danielle met team Wim van Rootselaar

2e prijs – ZA1 De Jager met team Erik Hermans

3e prijs – Papegaai met team Alfred Tulp (ex aequo)

4e prijs – Maasvogel met team Erik Pluimers (ex aequo)

Volledige uitslag –Uitslag Flevo Race 2018

 

Uitslag Markervuur Race 2018

Geplaatst op 18 juni, 2018

1e prijs – Team Tijmen van Rootselaar met Groote Beer

2e prijs – Team Wim van Rootselaar met Danielle

3e prijs – Team Erik Hermans met ZA 1

4e prijs- Team Erik Pluimers met Maasvogel

De lange baan wedstrijd is gevaren met 13 deelnemers en dat is aanmerkelijk meer dan vorig jaar. Hetzelfde gold voor de deelname in de VB klasse.

Zoals we gewend zijn was de wedstrijd goed georganiseerd door de KNZRV en de traditionele Haring met Korenwijn aan de kade in Volendam was weer een hoogtepunt.

Zowel de organisatie als de deelnemers waren benauwd voor het z.g. Fonteinkruid dat tegenwoordig weelderig groeit aan de oevers van het Markermeer. Maar het viel gelukkig mee en de zeilers werden alleen geconfronteerd met hier en daar een drijvend veldje waterplanten. Toch wordt er met zorg gesproken over dit fenomeen want het breidt zich geweldig uit. We gaan het bij de Flevorace opnieuw meemaken!

Beide wedstrijddagen kenden mooi zeilweer met wind tussen de 10 en 20 kn. Het is heel leuk dat de oudere schepen mits goed onderhouden, met een goede tuigage en uiteraard met een goede bemanning goed mee kunnen komen. De winnaar zeilde met een schip uit 1928, tip – top uitgerust maar toch een klassieke romp.  Het is een compliment aan de ontwerper(s) van de nieuwe TVF, met name een compliment aan Martijn van Schaik van Hoek Design.

Erik Pluimers 19 juni 2018

Volledige uitslag – Uitslag Markervuur 2018

Uitslag HT – Race 2018

Geplaatst op 27 mei, 2018

1e prijs – Maasvogel met team Erik Pluimers

2e prijs – Groote Beer met team Tim van Rootselaar

3e prijs – Kaatje met team Thom Dijksman

4e prijs – ZA-1 met team Erik Hermans

volledige uitslag – Voorlopige uitslag HT Race 2018

(in de voorlopige uitslag staat nog de Zilveren Zwaan op plaats 3, maar de schipper heeft zich teruggetrokken omdat na een aanraking met een boei geen reglementair rondje was gedraaid)

Als de organisatie vooraf het weer had kunnen bepalen dat had men waarschijnlijk de condities gekozen die we bij de HT Race meemaakten. De eerste dag 14-18 knopen uit het NNO en de tweede dag 10 – 12 kn uit het Oosten. Beide dagen met volop zon! Misschien zou de windrichting anders gekozen zijn want de tweede dag diende men al kruisend langs de Pollendam de finish te bereiken. Voor de “Danielle” liep dat niet goed af want in het zicht van de finish raakte men een uitloper van de Pollendam, kwam hoog en droog te liggen en moest de wedstrijd staken. Jammer want de “Danielle” lag toen nog volop in de race, alhoewel een eerste prijs er niet meer in zat.

De HT-Race kende beide dagen een voor-de-windse start, met stroom mee, en dat vergde het uiterste van de schippers. Het nodigde ook uit tot onconventionele manoeuvres en dat maakte het extra spannend. Een bijzonderheid was dat ook een garnalenvisser, met de netten uit, door het startgebied voer, maar gelukkig greep hier de wedstrijdleiding in zodat de garnalen visser snel uit het beeld verdween.

Beide dagen moest behoorlijk gezeild worden met ruime en voor-de-windse koersen maar ook met interessante in-de-windse rakken waarbij het kiezen van de juiste rakken in verband met tegenstroom winst of verlies betekende . De eerste dag werd de Maasvogel de winnaar. De tweede dag de Groote Beer.

Het bestuur van onze klasse had een ontvangst met borrel geregeld op de klipper “Elizabeth”. Dat was een leuke ambiance waar ook de dagprijs  werd uitgereikt. De bemanningen van alle VA deelnemers waren aanwezig en dat maakte het borreluur zeer gezellig.

Op de terugreis waren de juristen aan boord van de “Papegaai” de wakkere mannen want men meende dat de boei VL1 niet gerond behoefde te worden. De wedstrijdregels waren hierover onduidelijk. De protestcommissie bepaalde later dat de regels inderdaad niet duidelijk waren en dat de Papegaai dus niet gestraft kon worden voor het niet ronden van boei VL1. Enkele schepen volgden de Papegaai, echter de voorhoede zeilers deden dat niet want de geest van de regels was wel duidelijk. Het lag voor de hand dat de VL1 gerond moest worden. Maar het gaat kennelijk niet om de geest van de regels maar om de letter. In die zin schuiven we op naar het Angelsaksisch recht en dat is misschien ook wel zo helder.

Al met al een enerverende race met een groot deelnemersveld van 15 schepen.

Opgetekend 27 mei 2018, Erik Pluimers schipper maasvogel

 

 

 

 

Harlingen Terschelling Race 2018

Geplaatst op 16 mei, 2018

Aan de deelnemers van de HT race 2018,

Beste zeilers,
Volgende week varen we de HT race waarvoor de volgende schepen zich hebben aangemeld.

1 VA 48 Groote beer
2 VA 60 Kaatje
3 VA 108 Zilveren Zwaan
4 VA 126 Danielle
5 VA 161 IJsvogel
6 VA 163 Maasvogel
7 VA 172 ZA1
8 VA 191 SN1
9 VA 193 Papegaai
10 VA 194 HL3
11 VA 201 UQ32
12 VA 202 MC III
13 VA 204 GR4
14 VA 208 Fleanende Ingel
15 VA 217 WK15
16 VA 220 DD18

De firma Victron Energy heeft dit jaar de klipper Elisabeth klaar liggen in de haven van Terschelling.
Victron Energy heeft de VA Klasse aangeboden om donderdag einde dag van 16.30 tot 19.00 hier onze borrel te komen drinken.
De borrel zelf wordt u aangebonden door het bestuur van de VA Klasse.

Met sportieve zeilgroet,
Namens het Bestuur,
Adriaan Kok