Lemsteraken V/VA Klasse

Nieuws archief

Verslag HT race 2019

Geplaatst op 20 mei, 2019

Uitslag: HT Race 2019

In de aankondiging van de Race stond dat er een special walprogramma in Harlingen zou zijn met live muziek en attracties en inderdaad in de Noorderhaven was het een levendig tableau. 11 schepen in de VA klasse verschenen aan de start in gunstige maar uitdagende zeilcondities. Beide dagen werd voor de wind Oost-Noordoost kracht 4 gestart  met een forse stroom mee. Om dan met de halfwinder op mooi op tijd door de startlijn te gaan is tamelijk “nerve breaking”. De start op de eerste dag leverde danook  een waar spektakel op  met loevende schepen over stuurboord en een enkel schip die daar over bakboord door heen wilde. Maar knap gevaren door de schippers want ondanks de geringe afstanden tussen de schepen deed zich geen enkel incident voor.  De Kaatje en de Maasvogel kwamen gunstig uit de start en waren als eerste bij de Pollendam, evenals de UQ 32 en de IJsvogel. Tot de cardinaal ton in het Stortemelk was het varen zonder overstag manoeuvres. De kunst was om zo veel mogelijk de gebieden met de minste stroom op te zoeken. Vervolgens was het best lastig om met gorgelende stroom de boei goed te ronden. De Maasvogel verloor hier vele meters. Daarna was het scherp aan de wind met stroom tegen naar de finish.  De favorieten ZA 1 en de Danielle waren wat minder gunstig, om niet te zeggen vrij slecht, uit de start gekomen  en waren begonnen aan een fantastische inhaal race. Bij de finish was de ZA1 als eerste gevolgd door de Danielle. Op rating werd de Danielle eerste. Overigens er was enige verwarring rond de winnaar die 5 liter whisky mocht komen ophalen. De Commissaris van de Koning overhandigde bij de prijsuitreiking op de sleepboot HOLLAND de prijs aan de ZA 1 als snelste boot (line honours) maar de traditie is eigenlijk dat de winnaar op rating tot winnaar wordt uitgeroepen. Maar goed de gever bepaalt natuurlijk.

Inderdaad de CvK was er bij met het statenjacht Friso. Onze zeilcommissaris Walter van Berkum had op de klipper met gastheer Victron een ontvangst voor de klasse geregeld. Bijzonder was het optreden van de schipper van de IJsvogel, Sander den Hartog, die met zijn saxofoon een mooie en gezellige sfeer creëerde. Ik zou zeggen een betere ambiance in de Haven van Terschelling na een pittige zeilrace is bijna niet mogelijk.

Op de tweede dag bleek er iets minder wind te zijn maar nog steeds waren er prima zeilcondities. Opnieuw een voor-de-windse start die iets minder chaotisch verliep dan de vorige dag. De Maasvogel kwam als eerste bij de ton en gaf de voorsprong niet meer uit handen. In de Blauwe Slenk werd het nog even heel spannend want het was zaak zo hoog mogelijk te blijven sturen om de verre groene ton te halen. Miste je de groene ton dan was een hoogte slag onvermijdelijk en dat kost uiteraard vele minuten. Je moet in zo’n situatie wel een beetje geluk hebben want de schepen van de andere klassen kunnen behoorlijk in de weg varen. Zo waren oude bekenden van ons Bertin Sterk en Bennie Postma zo vriendelijk om bij een hoogte klap mooi boven de VA kopgroep te gaan varen en voor de nodige vuile wind te zorgen. Daar had vooral de ZA 1 last van en moest dus een hoogte klap maken.

Om het geheel compleet te maken draaide de wind verder door naar het zuidoosten en lag de Pollendam pal in de wind. Dat was kruisen geblazen in opperste concentratie. Indachtig wat wij aan boord een “Houtzagertje” noemen (zouden we nu ook een Danielle-tje kunnen noemen) bleven  we goed vrij van de Pollendam en gingen we niet te ver door tussen de gele boeitjes.  De wind werd echter minder en de stroom kwam nog behoorlijk door. Dat noopte enkele schippers om de race voor gezien te houden.

Op de Maasvogel hadden we Dirk Blom als gast aan boord onder de voorwaarde dat hij zich nergens mee mocht bemoeien. Dat lukte uiteraard niet. Maar onze stuurman was en bleef Laurens en Dirk zorgde dat de jongens en meisjes goed met de trim bezig bleven. Wij vonden het heel leuk om na al die jaren Dirk aan boord te hebben want zeilen kan hij als de beste. Al met al een top zeilpartijtje met als eindwinnaar de Maasvogel.

Erik Pluimers schipper Maasvogel

Inschrijving VA Klasse Evenement geopend!

Geplaatst op 10 mei, 2019

Beste Sportievelingen,
Ons eigen VA Klasse Evenement is op 8/9 juni, wederom in de pittoreske Oude Haven achter de witte brug bij de Dromedaris van Enkhuizen. Het belooft weer een gezellig weekend te worden, dus schrijft u allen met grote getallen in !!
Beide dagen zullen we 3 wedstrijden varen, waarbij op zaterdag de laatste wedstrijd de traditionele Voorgift is waardoor de rollen omgedraaid zijn: de langzamere Aken starten het eerst en moeten de route en zeilvoering uitzoeken én de snelle Aken dienen de achtervolging in te zetten en vrije wind zoeken. Zie bijgesloten Aankondiging voor meer details.
Het walprogramma kent dit jaar twee lokaties: op de kade bij ons aller vertrouwde ‘Ankertje’ zullen de inschrijving & palavers zijn en de borrel, prijsuitreiking en heerlijke Zeilersdiner is dit jaar in de overdekte ‘Brouwerij de Werf’ (aan de andere kant van het water, schuin tegenover ’t Ankertje).
Hieronder treft u het inschrijfformulier. Tevens kan hierop direct aanmelding voor het zeilersdiner en sponsoring van borrel & happen doorgegeven worden.
Het formulier dient gemaild te worden naar waltervanberkum@home.nl
Met vriendelijke groet en tot op het water,
Rien, namens het voltallige bestuur
NB. De documenten zijn ook via onze site te downloaden bij wedstrijden/VA KlassenEvenement
Aankondiging VVA Lemsteraken klassenevenement 2019 v1
Inschrijfformulier Va-klassenevenement 2019
Wedstrijdbepalingen klassenevenement Enkhuizen VVA2019 v1.0

Vroegboekkorting Deltaweekend (28-30 juni, Colijnsplaat)

Geplaatst op 29 april, 2019

Dit jaar is het Deltaweekend (28-30 juni, opvolger van de legendarische Delta Week) voor het eerst toegevoegd aan de wedstrijdkalender. Enkele aken hebben al interesse getoond om samen over de Noordzee naar Colijnsplaat te varen.
Let op: er geldt een vroegboekkorting van 10% indien je vóór 1 mei inschrijft. Dus wees er snel bij !!
Groet, Rien

Inschrijvingen nieuwe zeilseizoen geopend !

Geplaatst op 24 april, 2019

Beste Sportievelingen,

Het voorjaar is inmiddels volledig losgebarsten; heerlijk zonnig weer, de bladeren groeien weer aan de bomen en de bloesem bloeit. Dan wordt het nu de hoogste tijd om elkaar weer op het water te treffen voor de sportieve strijd en de gezelligheid op de kade erna.

Voor de eerste twee wedstrijden hebben de volgende Aken zich al ingeschreven (lijstje per 28 april):
  • Y-Toren Race (4/5 mei): UQ32- Maasvogel- IJsvogel- Papegaai- Fleanende Ingel- Kaatje- ZA 1- Grote Jager- Brut
  • HT Race (16/17 mei): UQ32- Maasvogel- IJsvogel- Papegaai- HL 3- SN 1- Danielle- GR 4- Kaatje- Fleanende Ingel- ZA 1
Na deze twee openingswedstrijden volgen al snel Lemmer Ahoy (30 mei/1 juni) en ons eigen VA Evenement (8/9 juni) in de karakteristieke havenkom van Enkhuizen met de altijd gezellige scheepsmaaltijd.
Maar we missen nog veel bekende Aken, dus bij deze een oproep om je snel in te schrijven want “Hoe meer Aken, hoe meer competitie en hoe meer plezier !!”
Met scheepse groet,
Rien van der Post, secretaris

 

Uitnodiging voor de ALV op 20 maart 2019

Geplaatst op 27 februari, 2019

Geachte Leden, Beste Aak Zeilers,

Bijgaand treft u de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering & op 20 maart 2019, aan boord van de Magnifique III liggende aan de Veemkade 330 te Amsterdam. Binnen rijden via Withoeden Veem.

De lezing “Wedstrijdreglement” door Geert Geelkerken (deskundige Watersportverbond) wordt doorgeschoven naar een tijdstip dat er meer bemanningsleden bij aanwezig kunnen zijn.

Programma van deze avond:
• vanaf 18.00 uur ontvangst met borrel
• 19:00 uur voedzame wintersoep met brood
19:30 uur ALV (bijlagen zitten bij de email uitnodiging)
• afsluitende borrel
Het verblijf aan boord en het eten wordt u aangeboden door Walter van Berkum en het Magnifique III-team.

Vriendelijke verzoek uw komst voor de wintersoep en/of ALV voor maandag 18 maart op te geven aan Rien van der Post (rien@vanderpost.net)

We vertrouwen op een grote opkomst,
Rien van der Post

Enquête Bemanningsleden lidmaatschap

Geplaatst op 21 februari, 2019

Beste Lemsteraak-zeiler,

We delen allen dezelfde passie: (wedstrijd) zeilen op een Lemsteraak.

De VA-Klassenorganisatie is gestart als een vereniging voor de eigenaren en wil nu ook een verbindende rol gaan spelen voor de honderden bemanningsleden. Hiertoe zal naast het organiseren van de wedstrijden met gezellige borrels en diners (Klassen Evenement, Nederlands Kampioenschap & Hylper) andere activiteiten opgepakt kunnen worden.

Met deze enquête (welke verspreid is via de scheepseigenaren) wil het bestuur een beeld krijgen van de behoefte in deze gevarieerde groep Aak-zeilers. Het invullen van de vragenlijst duurt zo’n 5 minuten.

Mocht je hem niet ontvangen hebben, maar wel willen invullen volg dan de link:

https://www.thesistoolspro.com/survey/zdcgz5c63ec8cf21fa

Aan het einde is er een open vraag waar je allerlei suggesties in kwijt kunt en/of aangeven dat je zelf actief wilt bijdragen aan het organiseren van activiteiten. Als je je email adres achterlaat word je geïnformeerd over de vervolgstappen .

Voor vragen kun je terecht bij Rien van der Post via rien@vanderpost.net

Namens de VA-Klassenorganisatie danken we je hartelijk voor je tijd,

Rien van der Post, secretaris

ALV & spreker Save the date 20 maart & praktische informatie

Geplaatst op

Beste V/VA-klasse leden,

Naar aanleiding van onze bestuursvergadering 12 februari is er de volgende informatie om te delen:

Save the date: woensdag 20 maart ALV vergadering & Spreker, aan boord van de Magnifique II aan de Veemkade in Amsterdam. Ontvangst vanaf 18 uur. Agenda & naam van de spreker volgt binnenkort.

Zoals tijdens de ALV beloofd hierbij de naam van het door SSRP goedgekeurde zeildoek “Contender Fibercon Pro Warp Tech“. De zeilmakers zijn op de hoogte gebracht. (zie ook www.sailcloth.nl).

Wij willen graag de aandacht vestigen op een tweetal zeilwedstrijden in het laatste weekend van juni, de ene op IJsselmeer/Waddenzee en de andere op het unieke getijdewater van de Zeeuwse Delta:

  • Schuttevaerrace (www.schuttevaerrace.nl) op 28 & 29 juni: een ultieme krachtmeting tussen hardlopers, fietsers en zeilers op IJsselmeer en Waddenzee
  • Deltaweekend (www.deltaweekend.nl) op 28 t/m 30 juni: sinds 2015 is de Deltaweek ingekort tot een intens en enerverende drie zeildagen vanuit de haven van Colijnsplaat

We zien er naar uit u allen weer te begroeten op 20 maart,

Rien van der Post, Secretaris

Verslag van de Algemene Ledenvergadering 18 dec 2018

Geplaatst op 6 januari, 2019

Hierbij treft u het verslag van de ledenvergadering VA Klassenorganisatie dd. 18 december 2018. Excuses voor de vertraging door het kerstreces.
Namens het bestuur,

Rien van der Post, secretaris

Verslag ALV 18 dec 2018 (2)

 

Uitnodiging algemene ledenvergadering 18 december a.s.

Geplaatst op 2 december, 2018

Geachte Leden, Beste Zeilers,

Bijgaand treft u aan de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering op 18 december 2018, 20.00 te Muiden, KNZ&RV.

Graag nodigt het Bestuur u voorafgaand aan de vergadering, vanaf 18.00 uur, uit voor een borrel en aansluitend diner.
Diner vangt aan om 19.00 uur.

Het diner wordt u aangeboden door de uittredende bestuursleden.

Vriendelijk het verzoek uw komst voor het diner op te geven aan Marten Poelman (marten@baarssenfishprocessing.nl).

Met vriendelijke groet,
Adriaan Kok
Voorzitter

NB. De agenda met toelichting wordt per email aan de leden verzonden.

Friesche Hoekrace 6 en 7 oktober a.s.

Geplaatst op 27 september, 2018

De laatste wedstrijd van het zeilseizoen is in zicht: in het weekend van 6/7 oktober zeilen we wedstrijden in de baat van lemmer.

Het zou erg leuk zijn als we met een groot aantal schepen het seizoen kunnen afsluiten te meer omdat de Hylper Hurdsilerij afgelast werd. Ook de oude haven van Lemmer leent zich voor een aangename ambiance juist als het er lekker vol ligt met schepen.

Dus mee doen deze keer!

Reeds aangemeld voor de VA klasse: Danielle – ZA 1 -Maasvogel – Groote Beer – Kaatje – BU99 –